www.norge.lv info@bridgemediagroup.com
Jaunumi
Slēpošanas savienība
Normatīvie akti
Kalendārs
Sporta klubi
Sporta skolas
Forums
Sludinājumi
Galerija
Saites
Reklāma
Arhīvs
Instruktori
Tautas galerija
Trases
E-pasts
Parole
Reģistrēties
 
Manuprāt latvieši Vankūverā nostartēja
labāk nekā bija domāts
varēja labāk
savu iespēju robežās
olimpiskais princips- labi, ka startēja
cits
     Rezultāti
Meklēt lapā
Reklāma
sportacentrs.com
DEAC
Top.LV
Šodien vārda dienu svin: Vēsma, Fanija Piektdiena, 19. aprīlis, plkst. 00:42
Arhīvs : Sezona 2005/2006
Karjeru beidz arī Maļuhins
Karjeru beidz arī Maļuhins
Oļegs 50 km finišā Foto: ZZ1

Latvijas Avīze / 2006-02-27 / Sports
Autors: EGĪLS JURISONS

ZIEMAS OLIMPISKĀS SPĒLES | No četriem slēpotājiem 50 km finišēja tikai viens

No Latvijas 58 sportistiem Turīnas olimpiskajās spēlēs pēdējie četri vakar startēja distanču slēpošanas 50 kilometros ar kopējo startu brīvajā stilā, taču šī maratona finišu sasniedza vienīgi Oļegs Maļuhins.

"LA" lasītājiem jau zināms, ka četru olimpisko spēļu dalībnieks Maļuhins, vienīgais no Latvijas biatlonistiem, kuram izdevies uzvarēt Pasaules kausa sacensībās (1999), šoreiz neizturēja konkurences cīņu par iekļūšanu biatlona komandas piecniekā. Taču vēlēšanās piedalīties savās piektajās olimpiskajās spēlēs bija tik liela, ka 36 gadus vecais Oļegs piekrita biatlonista šauteni atstāt mājās Daugavpilī un Turīnā startēt distanču slēpošanā.

Turklāt nevis tāpat vien, bet gan labot Latvijas olimpisko rekordu šajā sporta veidā, t. i., izcīnīt pašu augstāko vietu mūsu valsts līdzdalības vēsturē ziemas olimpiskajās spēlēs, kas sākusies 1924. gadā. Šis rekords ir 48. vieta, ko pirms 12 gadiem Lillehammerē ieņēma Ineta Kravale, bet no vīriešiem visaugstāk ticis Juris Ģērmanis 2002. gada spēlēs Soltleiksitijā (49. v.).

No distanču slēpošanas bagātīgās programmas Maļuhins izvēlējās divas distances – nepilnu pusotru kilometru garo sprintu un 50 km maratonu. Divas galējības. Pats gan neslēpa, ka vēl nekad neesot piedalījies sacensībās ne vienā, ne otrā distancē, tādēļ jūtoties kā pirmatklājējs. Sprintā Oļegs pie rekorda netika, taču pietrūka pavisam maz: viņš ieņēma 50. vietu, tomēr bija ātrākais no Latvijas distančnieku kvarteta. Vakar maratonā Maļuhins palika 60. vietā.

Desmitos rītā Pradželato augstkalnē uz kopējā starta nostājās 79 slēpotāji, lai veiktu piecus apļus pa desmit kilometriem. Patiesībā gan aplis atgādināja astoņnieku (mazā cilpa trīs kilometri, lielā – septiņi) un starta līnijas bija vairākas, cita aiz citas. Mūsējiem tika vietas aizmugurē. Laiks bija brīnišķīgs: saule, gaisa temperatūra pāris grādu virs nulles, sniegs, protams, vieglos mīnusos, tomēr, dienai iesilstot, tas kļuva mīkstāks. Oļegam Maļuhinam tāds nekad nav bijis pa prātam, jo viņa paprāvajam svaram (83 kg) izdevīgāka ir cieta, pat ledaina trase, un pašam patīk startēt, kad piesalst. Tomēr Oļegs sāka apņēmīgi, varbūt pat pārāk strauji, ko vēlāk pats atzinās Latvijas žurnālistiem. Ilgi tā gan nevarēja: kontrolpunktā pēc desmit kilometriem viņam fiksēja tikai 56. rezultātu, distances pusē – jau 61. Tā kā 16 Maļuhina sāncenšiem nācās distanci atstāt priekšlaikus, uz beigām viņš nostabilizējās 60. vietā un tajā arī finišēja.

Oļegs Maļuhins: "Sešdesmitā vieta noteikti nav tā, par kuru domāju, dodoties uz Turīnu. Tomēr sapratis, ka augstākā netikšu, nolēmu neizstāties, bet iet līdz galam. Grūti bija, sevišķi pēdējā kalnā pirms finiša. Jūsu zināšanai: tas bija pēdējais finišs manā karjerā. Turpmāk būšu treneris Daugavpilī, kur mums netrūkst sportot gribētāju zēnu un meiteņu gan biatlonā, gan distanču slēpošanā, un jūs redzēsiet, ka jau pēc kādiem astoņiem gadiem vairāki no viņiem startēs olimpiskajās spēlēs, iespējams – arī mana meita Alise.'

Diemžēl starp tiem 16, kas nenonāca līdz finišam, bija arī trīs mūsējie, kuri atkal slēpoja lēnāk nekā Maļuhins. Pirmais, neveicis ne pusi distances, malā gāja Oļegs Andrejevs, pēc tam Intars Spalviņš un, visbeidzot, arī Valts Eiduks. Puiši bija ne tik daudz nobēdājušies, cik nikni, jo izstāties nācies pret pašu gribu. Izrādās, ka ik pēc apļa tiesneši neļāvuši doties tālāk visiem, kuri vēl nebija veikuši trases mazo cilpu, lai nekrustotu ceļu tiem, kas jau aizgājuši lielajā. Taču Latvijas slēpotāji par to pirms starta neesot brīdināti, tādēļ apzināti taupījuši spēkus distances sākumā, lai tos atdotu pēdējiem kilometriem.

Itāliešiem par neaprakstāmu prieku priekšpēdējo zelta medaļu Turīnas spēlēs izcīnīja mājinieks Džordžo di Čenta, slēpošanas maratona finišā par nepilnu sekundi apsteidzot krievu Jevgeņiju Dementjevu, kuram sekundes desmitdaļu zaudēja viņa Austrijā naturalizētais tautietis Mihails Botvinovs. Daudzi bija vīlušies, uz starta līnijas neieraugot spēcīgos igauņus Andrusu Vērpalu un Jāku Mae. Viņus aizvietoja Aivars Rehemā, taču nesekmīgi – tikai 35. vieta. Bet acīmredzot igauņiem ir gana arī ar trim zelta medaļām Turīnas spēlēs.

 
« atpakaļ
opie, 28.02.2006
kreipana draugs atkal ar muti brauc
Optimists, 28.02.2006
Lai taču brauc, Tev žēl. Vismaz Kreipāns sakarīgāk par citiem komentē mačus
Vieča, 01.03.2006
Tā jau gluži nav ka džekiņš nav braucis 50km sacecensībās.Ja nemaldos pirms diviem gadiem Madonā 50 km distancē slidsolī, Oļegs strauji sāka un strauji beidza slēpojumu izstājoties.Pagājušo gad Latvijas čempionāts 50 km distancē bijaklasiskajā stilā.Šoreiz tika izmantoti pāris viltīgi paņēmieni lai varētu uzvarēt. Bet atkal nekā, bija jāsamierinās ar diskvalifikāciju.
P.S. Žurnālisti tik raksta, bet ko, sviestu.
Martins, 01.03.2006
60 vieta jebkuram no musu slepotajiem 50km ir atbilstoss raditajs, ja nem vera, ka tie saja gadijuma ir 99 FIS punkti. Ka rada pedejas sezonas rezultati, tad musu sportisti var nostartet 90-130 punktu diapazona atkariba no vairaku apstaklu sakritibas - dalibnieku sastava, fiziskas formas, tehniska nodrosinajuma un medicinas!!!. Saja gadijuma izskatas, ka Olegs ir parspejis pat pats sevi. Pielauju, ka ari medicinai bija sava loma rezultata sasniegsanai. Var but pasvertejums sakotneji bija neadekvats, var but nebija sajegas kads vispar limenis ir sleposana, kas nav viens un tas pats, kas biatlons.
kikiki, 01.03.2006
dorsh vispaar galiigi garaam komentee
kikiki, 01.03.2006
snowbordaa ar
slepotajs 666, 01.03.2006
spalvins un citi istajas :DDD
kkadi noobi maļuha ar noormals bet lens ka zivs
kikiki, 01.03.2006
maljuhins tureejaas godam
domātājs, 02.03.2006
ja nezinātu, kā Oļegs pagājušo gadu Madonā nokrita uz muguras un džeki viņam ierīvēja slēpes, domātu , ka viņš ir goda vīrs...
kera, 02.03.2006
maluha lohs abi divi ar kreipanu!!! Kreipans lohs, nevajag jau uzreiz celt sevi kunga!!!!
laslo, 02.03.2006
Izskatās ka slēpotājiem tā situāciji tagad ir tāda kā krievu parunā: Klauns ir aizgājis,bet cirks palicis.
kikiki, 02.03.2006
maluhins vismaz liidz galam tik un ciiniijaas
sleepotaajs, 02.03.2006
blje man liekas ka lielaakaa dalja no jums distancu sleepes ir pa gabalu tikai redzeejushi, vinji nostarteeja labaak nekaa gaidiits iipasi Valts dzeks no skolas sola, brauc ar rolleriem tur kur traktori suudus vadaa un srien tepat pa Maileem cik ta vinjsh patreneejaas kaa naakas 3 meeneshus kameer paareejie vismaz 10 gadu un par mediciinu vai augstkalni vispaar nerunaajot taakaa beidziet dirst un pameegjiniet pashi vismaz 5km liimenii nobraukt
vitesse, 03.03.2006
Maluhinam kauns ctus maak aprunaat un nomelnot, bet pats vispaar ar neko nevar izdariit.
kikiki, 03.03.2006
visi puiki malachi
Vārds:
E-pasts:
Komentārs:
 
  Lūdzu, ierakstiet attēlā redzamos 4 simbolus:
 
© 2005 Latvijas Slēpošanas savienība
tālr. 7387716
[email protected]
Sponsori
Atbalstītāji
Olimpiskais centrs Sigulda